INFO

04 Jan, 2022

KINA ZAHTEVA OD SJEDINJENIH DRŽAVA DA OBUZDAJU SVOJ SPACEX PROGRAM NAKON INCIDENTA SA SATELITOM

Generalna — Autor snagakolektiva @ 10:53
Foto: Reuters 
 
Peking apeluje na Vašington da preduzme "hitne mere" kako bi se sprečili potencijalni sudari kineske svemirske stanice i satelita SpaceX.

Kineska vlada zahteva od američkih zvaničnika da deluju,kako bi sprečili nezgode u orbiti nakon što su se Starlink sateliti Elona Maska umalo srušili na novu svemirsku stanicu koju je lansirao Peking.Oni takođe optužuju Vašington da je veoma nepromišljen i licemeran.
 
Upitan o sudaru koji mogao da se dogodi sa Kineskom svemirskom stanicom (CSS) između jula i oktobra meseca,portparol ministarstva spoljnih poslova NR Kine Žao Liđijan, potvrdio je da je njegova zemlja uložila zvaničnu žalbu Ujedinjenim nacijama.On je pozvao SAD da što hitnije reaguju,kako bi se ovakve nesreće sprečile u budućnosti.

"SAD za sebe tvrde kako su zagovornik koncepta odgovornog ponašanja u svemiru,međutim one su zanemarile svoje ugovorne obaveze i učinile ozbiljnu pretnju po bezbednost kineskih astronauta.Ovo je tipičan primer dvostrukih standarda",rekao je Žao na konferenciji za novinare,misleći na Sporazum o svemiru iz 1967 godine,koji čini okosnicu prava u svemiru.

Portparol ministarstva spoljnih poslova navodi da Vašington treba da preduzme "blagovremene mere kako bi se sprečilo ponavljanje ovakvih incidenata" i da "postupi odgovorno kako bi se zaštitili astronauti u orbiti i obezbedio bezbedan i stabilan rad svemirskih objekata".

Žao Liđijan insistira na tome da je Vašington direktno odgovoran za ponašanje SpaceX-a,ističući da državni akteri "snose međunarodnu odgovornost za nacionalne aktivnosti u svemiru koje sprovode njihove privatne kompanije".
 
Peking je prvi put uložio svoju žalbu UN-u ranije ove nedelje,navodeći da su 2 od približno 1700 Starlink satelita koje je kompanija Elona Maska poslala u orbitu,umalo udarila u kineski CSS 2021 godine,primoravši posadu da izvede "manevar izbegavanja".Kineska delegacija pri UN navela je da sateliti "mogu predstavljati opasnost po život ili zdravlje astronauta" ako se ne drže pod kontrolom.

Iako iz SpaceX-a tvrde da su opremljeni uređajima i tehnologijom za automatizovano izbegavanje sudara, i da stoje iza toga da druge svemirske letelice ne moraju da se pomeraju sa svog puta,čini se da takve izjave nisu uspele da omekšaju kineske vlasti,koje insistiraju na uverljivijoj argumentaciji kompanije i njenih partnera u vidu članova Vlade SAD.

Komentari


Dodaj komentar

Powered by blog.rs