Informativni bilten

UKRAJINA IMENOVALA BIVŠEG NEONACISTIČKOG PARAVOJNOG LIDERA ZA VIŠEG VOJNOG SAVETNIKA

Generalna — Autor snagakolektiva @ 12:20
 
Foto:Sputnjik 
 
Dimitrij Jaroš,bivši lider ukrajinske paravojne fašističke grupe "Desni sektor",poznat po svojim ekstremno desničarskim stavovima,imenovan je za savetnika glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje.On je ovu informaciju objavio na svom Facebook profilu pohvalivši se svojim novim poslom:

"Naredbom general-potpukovnika Valerija Zalužnog postavljen sam za savetnika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.Hvala na poverenju!Zajedno ćemo pobediti!",napisao je Dimitrij Jaroš.

Desni sektor nastao je 2013.godine kao konfederacija nekoliko radikalnih nacionalističkih grupa tokom nasilnih protesta na Majdanu u Kijevu koje je podržao Zapad.Jedna od osnivačkih grupa organizacije bila je "Tryzub",paravojna jedinica koju je pokrenuo Kongres ukrajinskih nacionalista,politička partija koja vidi idola u nekadašnjem nacističkom saradniku Stepanu Banderi.Kao šef "Tryzuba",Dimitrij Jaroš je izabran za vođu Desnog sektora.

Ova grupa je skrenula pažnju na sebe 2014.godine,kada su se njeni članovi uključili u nasilne proteste na Majdanu sukobivši se tada sa pripadnicima policije.Takođe se sumnja da Desni sektor stoji iza masakra u Odesi 2014. u kojem je više od 40 ljudi poginulo u požaru u gradskom Domu sindikata.

Grupi se takođe stavlja na teret širenje antisemitizma.Prema istraživanju Kanadskog odbora za imigraciju i izbeglice,koje je kasnije ponovo publikovano od strane "Refugee agency Refworld"-a pri UN,Desni sektor je bio umešan u incident u kojem su grafiti sa kukastim krstovima ispisani na spomenicima na jevrejskom groblju.Organizacija je odbacila ove optužbe.

Nakon događaja na Majdanu,kada je na nasilnim uličnim protestima srušena demokratski izabrana Vlada,oblasti Donjecka i Luganjska u istočnoj Ukrajini donele su jednostranu odluku o proglašenju nezavisnosti od Kijeva.Kao odgovor,Desni sektor se naoružava formirajući dobrovoljački bataljon za borbu protiv separatista.

Danas Dimitrij Jaroš zagovara stav da Ukrajina treba da isprovocira novi rat u Donbasu,i čak u tom smislu predlaže granatiranje zgrade opozicionog TV kanala 112,koja se nalazi u centru prestonice.

Lider neofašističke paravojne formacije,koji je takođe bio narodni poslanik u parlamentu,poznat je javnosti i po tome što je izrazito antiruski nastrojen.On redovno ponavlja propagandni stav vlasti u Kijevu da Moskva kontroliše separatiste u Donbasu.Dimitrij Jaroš je 2019. godine tvrdio da Kremlj planira da uništi Ukrajinu do 2024.,te pozvao na intenziviranje borbenih dejstava u Donbasu kako bi se neutralisale "kolaboracionističke promoskovske snage".

MURAL ZORANA ĐINĐIĆA PO DRUGI PUT UNIŠTEN

Generalna — Autor snagakolektiva @ 14:10
Foto: Demokratska stranka 
 
Foto: Kurir
 
Novi mural dr Zorana Đinđića na Platou kod Filozofskog fakulteta ponovo je uništen, samo nekoliko dana nakon što je obnovljen u zajedničkoj akciji Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana.

U saopštenju Demokratske stranke navodi se da ideje zbog kojih je prvi "demokratski" premijer u istoriji Srbije izgubio život i dalje žive:

"Zoran Đinđić je ulio nadu da Srbija može biti slobodna,demokratska i evropska i to su ideje koje demokrate i danas neguju".

Upravo tako! Ideje za koje su se zalagali dr Zoran Đinđić i DS i dalje su aktuelne.Samo što ih danas dosledno sprovodi aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i SNS kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj Uniji,što je ujedno i najbitnija tačka programa ove političke partije.

Treba li onda da nas čudi što su na uništenom muralu ostavljene uvredljive poruke osiromašenog naroda direktno pogođenog ekonomskim politikama nekadašnjeg premijera i sadašnjeg predsednika?

SERGEJ LAVROV:'VAKCINACIJA PROTIV VIRUSA NACIZMA' NEOPHODNA ZEMLJAMA POPUT UKRAJINE

Generalna — Autor snagakolektiva @ 23:14
Foto: RT
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov,pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača napore u suzbijanju opasnih trendova narastajućeg neonacizma i nasilne rusofobije,kako ne bi smo opet došli u situaciju da moramo da ponovljamo davno naučene lekcije iz Drugog svetskog rata.

Na 17.po redu "Međunarodnom antifašističkom forumu" održanom u Moskvi,Lavrov je izrazio zabrinutost zbog neskrivenog radikalno-nacionalističkog i anti-ruskog sentimenta koji se pojavio u baltičkim zemljama i Ukrajini,na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju.

Apeli Sergeja Lavrova izrečeni su nakon niza napada i vandalizama usmerenih ka sovjetskim spomenicima,nečemu što bi trebalo da predstavlja simbol poštovanja prema Crvenoj Armiji koja je oslobodila svet od nacističke kuge,a koja opet pomalja glavu kroz nacistički sentiment,marševe njihovih simpatizera i podizanje statua zločincima i kolaboracionistima širom Ukrajine i baltičkih zemalja u Estoniji,Letoniji i Litvaniji.

Reči ministra spoljnih poslova i njegova evokacija Drugog svetskog rata možda za neke ljude zvuče preterano,međutim većina se slaže da se ovim samo ukazuje u koliko se opasnoj situaciji svi nalazimo.

NAROD PROTIV OLIGARHIJE

Generalna — Autor snagakolektiva @ 13:52
 
 
 
foto: Redfish
 
Grupa demonstranata odevena u kostime glavnih junaka serije "La Casa de Papel",popela se u utorak na ogradu ispred zgrade parlamenta Indonezije u Džakarti i potom okačila transparent na kome je pisalo "Narod protiv oligarhije".

Okupljeni sindikalni aktivisti ovih dana protestuju protiv indonežanskog Omnibus zakona o radu,regulative usvojene na današnji dan prošle godine,koja je izazvala niz nasilnih demonstracija.

Sindikati navode da legislacija nanosi štetu radnicima tako što im "umanjuje otpremnine,skraćuje obavezno odsustvo,produžava broj radnih sati i na kraju dozvoljava angažovanje po ugovoru i na određeno vreme na pozicijama gde je predviđeno da radnik bude zaposlen puno radno vreme".

Ekolozi su takođe zabrinuti,jer uklanjanjem brojnih projekata vezanih za životnu sredinu zakon zapravo dozvoljava uništavanje prašuma u Indoneziji,koje su ključne u pogledu kontrole emisije ugljenika i u usporavanju klimatskih promena.Treba pomenuti i da se veliki deo prašuma već uništava od strane proizvođača palminog ulja,koji spaljuju ogromne delove zelenih površina ne bi li je očistili i zatim napravili na tim mestima plantaže.

ISTE PLATE ZA VAKCINISANE I NEVAKCINISANE

Generalna — Autor snagakolektiva @ 13:31
 
 
Sindikalne organizacije,brojni sindikalni aktivisti,radnici u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite,prethodne nedelje uputili su poziv Vladi Republike Srbije,resornom Ministarstvu i zdravstvenim ustanovama da poštuju prava zaposlenih i da im isplaćuju zarade u skladu sa aneksima važećih kolektivnih ugovora.

Iako član 101a,Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove i član 64. Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu garantuju isplatu 100% zarade za sve koji tokom rada obole od Covid 19,u poslednjih godinu dana imamo drastično kršenje Kolektivnog ugovora da se nevakcinisanim radnicima u zdravstvu isplaćuje zarada u visini 65 odsto od osnovice.

U zahtevu se navodi da je neophodno staviti van snage Zaključak Vlade Srbije donet 2.aprila 2020.godine u kojem je data preporuka poslodavcima u grani zdravstva i socijalne zaštite da izmene svoj opšti akt,ugovor o radu ili drugi pojedinačni akt,kojim se nezakonito i neustavno omogućuje podela između onih koji su vakcinisani i onih koji nisu vakcinisani.

Za medicinsku struku je najvažnije da im se umesto sankcija preko zarade na pravi način prenesu sva znanja,stavovi i pozitivne prakse u vezi sa imunizacijom,što trenutno očigledno ne funkcioniše baš najbolje.

Svi zaposleni u granama zdravstva i socijalne zaštite imaju jednaka prava na istu zaradu kada obole,što im uostalom garantuje i Ustav,a posebno kolektivni ugovori potpisani sa sindikatima koji su veće pravne snage i važnosti od zaključaka i preporuka.

KINESKO REGULATORNO TELO UPUTILO OPOMENU AUTORIMA LJUBAVNE DRAME O DVA MLADIĆA, SUGERIŠUĆI IM DA SNIMAJU REALNIJE STVARI

Generalna — Autor snagakolektiva @ 17:52
 
 
Kineska nacionalna uprava radija i televizije (NRTA),održala je u četvrtak sastanak na kome je pozvala tv producente da bojkotuju adaptacije romana u kojima se govori o ljubavi između dva mladića,kao i da izbegnu utaju poreza,te da se čvrsto drže realnih filmskih ostvarenja u državi gde vlada sveobuhvatna regulacija zabave.

NRTA je takođe zatražila od stručnjaka u filmskoj industriji da striktno poštuju pravila o ograničenjima plata glumaca,te da isključe dvostruke ugovore i ostale trikove u vezi sa utajom poreza.Televizije moraju da snimaju drame koje imaju pozitivan uticaj na mlade,a ne da im gledanost bude prioritet,tako što će da podilaze "fan kuturi" i da se bave ljubavnim problemima mladića.

Žanr romana 'boys love', čija je adaptacija u obliku TV drame doživela veliki uspeh,uglavnom se bavi ljubavnom romansom između mladića koja buja na sve strane.Legendarana drama "Neukroćen" u kojoj glume Ksiao Žan i Wang Jibo,i drama "Časna reč" sa Žang Žehanom i Gong Junom u glavnim ulogama,spadaju u najpopularnije.

Žu Jongli,potpredsednik NRTA,pozvao je filmske producente da obrate pažnju na nezdrave pojave u industriji zabave,da snimaju realnija ostvarenja,te da se odupru interesima kapitala.On je takođe pozvao na bojkot javnih ličnosti koje su moralno ukaljane i krše zakone ove zemlje.

Romantika je oduvek bila popularna tema,a kada su u pitanju dva zgodna muškarca,ona vrlo lako može izazvati interesovanje i radoznalost mladih gledalaca tv drama,od kojih su većina žene,navode istraživači popularne kulture objašnjavajući zašto je žanr toliko gledan,bez obzira na to koliko su gluma,radnja i produkcija površni.

"To vam je kao brza hrana",kaže za Global Times pisac iz Pekinga pod imenom Joujan.

Ljubavne drame među mladićima,pokazale su se zaista popularnim u Kini,pa je tako kod gledalaca jugoistočne Azije Ksiao Žan privukao gomilu iracionalno-lojalnih obožavalaca nakon emitovanja filma "Neukroćen".Verni fanovi žustro su branili Ksiao na društvenim mrežama,ne dozvoljavajući negativne komentare na račun svog idola.

Reklame su omogućile Ksiaou i njegovoj agenciji da zarade ogromne svote novca od fanova,koji su počeli enormno da troše na proizvode koji su bili promovisani od strane Ksiaoa.Ovaj poslovni model se ponavljao mnogo puta,te su se tako producenti tv drama okrenuli ka "popularnijim" glumcima,umesto onima sa boljim glumačkim sposobnostima ili nekima koji su možda u tom trenutku bili prikladniji za ulogu,navodi jedan od insajdera filmske industrije za Global Times.

Sve se vrti u krug,a kao rezultat toga imamo jako loše drame i fanove kojima se manipuliše,tvrdi insajder.

Ono što omladina gleda,ima veoma snažan uticaj na njihov sistem vrednosti.To je upravo jedan od razloga zašto treba voditi računa šta se plasira u okviru industrije zabave.Ali takva uputstva bi trebala da uključuju i ponudu drama visokog kvaliteta,navode stručnjaci.

Nove smernice NRTA dolaze u vreme kada NR Kina uveliko pooštrava propise koji se tiču zabavnog programa,naročito nakon skandala vezanog za utaju poreza glumice Ženg Sjuang i hapšenja kinesko-kanadske pop zvezde Krisa Vua zbog sumnje da je počinio krivično delo silovanja.

NR Kina je zbog toga uvela posebne mere u odnosu na "fan kulturu" i industriju zabave,kojima za sada uspešno rešava kontraverzne poteze tinejdžera koji slepo prate selebritije,oponašaju ih i troše previše novca na svoje idole.

DOK JE POSTOJAO SOVJETSKI SAVEZ NIJE BILO GLADNIH

Generalna — Autor snagakolektiva @ 12:54
 
Bela majica sa inicijalima Sovjetskog Saveza na ruskoj ćirilici (CCCP) i srp i čekić bili su dovoljni da razbesne antikomuniste na društvenim mrežama.

Julija Nova,grčka manekenka i TV voditeljka,odlučila je da sa svojim pratiocima podeli sreću zbog trudnoće postavljanjem fotografije na svoj Instagram profil.

Fotografija na kojoj nosi majicu sa inicijalima 'CCCP'-a izazvala je besnu reakciju antikomunista,desničara i raznih trolova na društvenim mrežama koji su je napali.Julija,koja je ukrajinskog porekla,postala je meta nepristojnih i podrugljivih komentara nekih korisnika koji očigledno ne mogu da podnesu da vide srp i čekić.

"Sram vas bilo devojko ukrajinskog porekla što nosite takvu majicu...Zar vas majka ili baka nisu učile o istoriji vaše zemlje?", napisao je jedan od korisnika Instagrama.

Umesto da se povuče Julija je neustrašivo stala u odbranu Sovjetskog Saveza.

"Baš zbog toga što su moji roditelji,moji baka i deka razgovarali samnom o tome,upravo iz tog razloga nemam nikakav problem da nosim ovu majicu.Dok je postojao Sovjetski Savez nije bilo gladnih,imali smo besplatno obrazovanje,besplatnu zdravstvenu zaštitu,sigurnost zaposlenja,i generalno kada se pogleda kvalitet života običnih ljudi nije bio uopšte loš.Mogli ste da studirate i država bi vam našla posao.Niste morali da brinete o egzistenciji i da li ćete da preživite.Pomislite samo koliko danas u Ukrajini ima gladnih nakon raspada Sovjetskog Saveza".

Internet trolovi,pored mejnstrim medija,pokušali su da ismeju Juliju samo zbog toga što im je predočila činjenice.Poznato je da milioni ljudi u zemljama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza,uključujući Ukrajinu i Rusiju,čak i danas osećaju nostalgiju prema socijalizmu,kada su imali besplatno obrazovanje,besplatnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu,stabilan posao i visok životni standard.

Eto odgovora zašto se buržoaski mediji u dogovoru sa svojim servilnim sledbenicima toliko trude da kleveću socijalizam-komunizam,šireći laži o istoriji Sovjetskog Saveza.Ali koliko god se trudili,istina o superiornosti socijalizma nad kapitalističkim varvarstvom će uvek odneti pobedu.

POLJSKA: ŠTRAJK U GRADU PULAWY

Generalna — Autor snagakolektiva @ 19:55
 
 
 
Juče su članovi sindikata "Borba" (poljskog ogranka Svetske federacije sindikata - WFTU) zaposleni u kompaniji Azoty "Koltar" Group,organizovali dvosatni štrajk upozorenja u gradu Pulawy.Većina železničkog saobraćaja je tom prilikom na dva sata prekinuta.U štrajku je učestvovala grupa radnika koji su radili puno radno vreme.Oni su istakli da su bili prinuđeni na ovakav potez,zbog zastoja u pregovorima sa čelnicima kompanije:

-Razgovori traju od februara.Drugi sindikati su se usaglasili sa tim da ipak ne bude povećanja plata,ali mi i dalje zahtevamo povećanje od 250 zlota za svakog radnika,što je nekih 55€.Vremena su teška i troškovi života rastu.Zato smatramo da bi trebalo da usledi povećanje plata radnicima koji rade danonoćno na odgovornim pozicijama jer oni to i zaslužuju.Nećemo prestati da se borimo kako bi obezbedili interese zaposlenih-poručuje predstavnik sindikata.

Sindikalci su se zahvalili svim učesnicima akcije,te su poručili da će im novac od plate koji im kompanija bude umanjila zbog učešća u štrajku biti nadoknađen iz sindikalnog budžeta.

-Zahvaljujemo se lokalnim medijima na izveštavanju o samom događaju.Takođe se zahvaljujemo Svetskoj federaciji sindikata (WFTU) na podršci našoj borbi i upućujemo srdačne pozdrave svim radnicima sveta-zaključuje se u saopštenju.

STANJE NA SRPSKIM GRADILIŠTIMA

Generalna — Autor snagakolektiva @ 13:51
foto: prl.org.rs
 
Fotografije su načinjene u beogradskoj opštini Voždovac pre nekoliko dana.Kao što možete videti radnici rade na krovu zgrade i to bez zaštitne opreme,čime se direktno krši Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu:
 
 
Ovim zakonom uređuje se sprovođenje i unapređivanje bezbednosti i zdravlja na radu lica koja učestvuju u radnim procesima,kao i lica koja se zateknu u radnoj okolini,radi sprečavanja povreda na radu,profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom.

Članovi zakona koji su očigledno prekršeni tiču se obaveza i odgovornosti poslodavca.Tako npr. Član 9 zakona propisuje sledeće:
"Poslodavac je dužan da obezbedi zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu".

Član 11. istog zakona kaže sledeće:
"Poslodavac je dužan da prilikom organizovanja rada i radnog procesa obezbedi preventivne mere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih,kao i da za njihovu primenu obezbedi potrebna finansijska sredstva."S tim u vezi su taksativno pobrojane preventivne mere u Članu 12.

Član 15. Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu u jedanaest tačaka objašnjava koje su dužnosti poslodavca,između ostalog i to da se zaposlenom mora odrediti obavljanje poslova na radnom mestu na kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu,da se zaposlenima mora obezbediti korišćenje sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu ali i da sredstva za rad,odnosno oprema,moraju biti u ispravnom stanju.

U Članu 17. se kaže:
"Poslodavac je dužan da zaposlenom izda na upotrebu sredstvo i/ili opremu za ličnu zaštitu na radu u skladu sa aktom o proceni rizika."Naravno,ni ovaj član zakona nije ispunjen.

Prema stastici koju je je radio Samostalni sindikat u građevini,za poslednjih deset godina na radu je poginulo ili umrlo od posledica povreda oko 500 ljudi,od čega je polovina radnika u građevinarstvu.Šta za to vreme radi Inspektorat za rad i da li su nešto preduzeli da se ova crna statistika smanji?

MAŠINOVOĐE ORGANIZOVALE DVODNEVNI ŠTRAJK U NEMAČKOJ SA CILJEM POVEĆANJA PLATA I DOBIJANJA BENEFICIJA

Generalna — Autor snagakolektiva @ 21:06
 
foto: Junge Welt
 
Mašinovođe pod vođstvom Saveza nemačkih mašinovođa (GDL) zatražile su povećanje plata od 3,2% do 2022.godine i jednokratnu pomoć usled krize izazvane pandemijom COVID-19 od 600€.

Mašinovođe u Nemačkoj organizovale su u sredu 11.avgusta 48-časovni štrajk pod vođstvom Saveza nemačkih mašinovođa (GDL) zahtevajući povećanje plata,bonuse,sigurnost zaposlenja i bolje uslove za penzionisanje.Sindikat je sazvao štrajk nakon što su propali pregovori sa upravom nemačke železničke kompanije Deutsche Bahn (DB).Oko 95% članova sindikata prethodno je glasalo za štrajk.GDL je upozorio na nove protestne akcije u narednim danima ako vlasti ne ispune njihove zahteve.

U pregovorima sa vlastima,GDL je zahtevao povećanje plata od oko 3,2% do 2022 godine (1,4% 2021. i 1,8% 2022) kao i jednokratnu pomoć usled krize izazvane COVID-19 od 600€.Uprava Deutsche Bahna (DB) je navela da postoji mogućnost za povećanje plata od 3,3% za radnike ali tek 2023.godine.Prema prvim izveštajima 48-časovni štrajk je zahvatio 75% železničkih linija širom zemlje i oko 60% regionalnih linija.

Predsedavajući GDL-a Klaus Veselski izjavio je sledeće:

"Ukoliko poslodavac želi da nađe dugoročno rešenje za železnički saobraćaj,onda mora što je pre moguće da dostavi ponudu za pregovore sa GDL-om.Radnici železnice zaslužuju priznanje i zahvalnost za svoj rad.Deutsche Bahn mora konačno da uloži novac u radnike železnice,u budućnost železničkog sistema,te da se pozabavi pitanjima koja se tiču ekologije.Novac se ne sme više trošiti na besmislene stvari".

Rukovodstvo GDL-a je takođe kritikovalo direktora i članove upravnog odbora Deutsche Bahna jer su izvlačili ogromne iznose da bi isplaćivali sebi plate,dok sa druge strane ništa nisu ponudili ostalim zaposlenima u vidu beneficija i podsticaja.

Nemačka komunistička partija (DKP) izrazila je solidarnost sa radnicima u štrajku,te je zatražila da upravni odbor Deutsche Bahna prestane da svaljuje teret krize na zaposlene.DKP je saopštila da je politika vladajućih partija u Nemačkoj od 1994.godine dovela do očajnog stanja železnice u zemlji,da je obeležena lošom infrastrukturom i ukidanjem brojnih linija.DKP je takođe pozvala na veću saradnju između GDL-a i Sindikata železnice i trasporta (EVG) jer će radnici od toga imati mnogo veće koristi.

Nemačka nacionalna železnica osnovana je 1920.godine,nakon I Svetskog rata, spajanjem regionalnih železničkih mreža iz perioda nekadašnje Nemačke imperije.Nakon II Svetskog rata,kada je Nemačka podeljena između zapadnih sila i Sovjeta,Deutsche Bundesbahn je formiran u Zapadnoj Nemačkoj,dok je Deutsche Reischbahn formiran u Istočnoj Nemačkoj.Nakon ponovnog ukedinjenja Nemačke,te dve železnice su spojene 1994.godine u jednu kompaniju kakva je ona danas.Godine 2008. Nemačka savezna vlada odlučila je da delom privatizuje Deutsche Bahn prodajom 25% svojih akcija.Međutim globalna finansijska kriza 2007/08 poremetila je vladine planove.Trenutno se Deutsche Bahn smatra privatnim akcionarskim društvom,mada svih njegovih 100% akcija suštinski pripada Nemačkoj saveznoj vladi.

STOPA EKSPLOATACIJE: SLUČAJ IPHONE

Generalna — Autor snagakolektiva @ 20:01
foto:Tricontinental
 
VIDEO:
https://youtu.be/6M1Tz6yZPbM
 
Institut za društvena istraživanja 'Tricontinenatal' objavio je najnoviju zabelešku u kojoj se analizira savremeni proizvodni proces koji na kraju rezultira Applovim iPhoneom.Mi na samom početku vidimo kako izgleda proizvodnja ovog uređaja,ali i kako se unutar kompanije kasnije pravi profit kroz sistem eksploatacije.Nas ne bi trebalo da zanima kompanija Apple i iPhone kao takav,već marksistička analiza stope eksploatacije u proizvodnji tako sofisticiranih elektronskih uređaja.Autori analize smatraju da je potrebno naučiti kako se meri stopa eksploatacije,ne bi li smo tačno utvrdili koliki je doprinos radnika u ukupnom društvenom bogatstvu svake godine isporukom ovog proizvoda.

OBELEŽEN DAN RUDARA U SRBIJI

Generalna — Autor snagakolektiva @ 19:49
foto: Muzej ugljarstva-Senjski rudnik
 
Odlukom Veća Republika Savezne skupštine 1958 godine,6.avgust je proglašen za Dan rudara.S obzirom  da se ovaj praznik i danas slavi,valjalo bi se podsetiti istorijskih događaja zbog kojih ga obeležavamo.

21.jula 1903.godine dogodila se velika rudarska nesreća,kada je cela jedna smena rudara poginula u Senjskom rudniku.Ubrzo potom,6.avgusta rudari su pokrenuli štrajk koji je trajao do 15.avgusta.Povod je bilo otpuštanje trojice rudara koji su za nesreću u rudniku optuživali vlasnike i nadzornike,a razloga je bilo mnogo.

Uslovi rada bili su očajni.Radno vreme bilo je 12 časova.Materijal koji su rudari koristili za rad (olaj,eksploziv,oštrenje alata) plaćali su od svoje zarade.Nisu primali plate u dinarima nego u tantuzima za koje su mogli da kupuju samo u prodavnicama koje je držao vlasnik rudnika.

Štrajk je urodio plodom,i rudari su se izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega,skraćeno radno vreme i da jedan deo troškova materijala za rad snosi gazda.

Kao jednu od zanimljivosti trebalo bi spomenuti da su u Senjskom rudniku snimljeni film i televizijska serija "Petrijin venac" (1980) u režiji Srđana Karanovića,po istoimenom delu književnika i akademika Dragoslava Mihailovića.

VAŽNA INICIJATIVA ACFTU-KINE

Generalna — Autor snagakolektiva @ 20:16
foto: WFTU 
 
Međunarodni simpozijum u organizaciji Svekineske sindikalne konfederacije (ACFTU),najveće sindikalne organizacija na svetu,uspešno je održan 23.juna.Svetsku federaciju sindikata (WFTU) su predstavljali Montišici Džozef,predsednik Nacionalnog saveza rudara iz Južne Afrike i Ande Anastasaki generalni koordinator centralne kancelarije WFTU.

Uvodni govor održao je kolega Điang Guangping,potpredsednik Svekineske sindikalne konfederacije,kadar Komunističke partije Kine i izabrani član vladajućeg tela Međunarodne organizacije rada (MOR),koji je istakao sva dostignuća kineskog naroda i njene radničke klase.

Svetska federacija sindikata je poželela uspeh u daljem radu Svekineskoj sindikalnoj konfederaciji (ACFTU),uverena da će ona i u budućnosti nastaviti da se bori za interese kineskog naroda i prosperitet njene radničke klase.

23 GODINE OD KIDNAPOVANJA BELAĆEVAČKIH RUDARA

Generalna — Autor snagakolektiva @ 20:40
 foto: UNS Press centar
 
Danas se navršava 23 godine od prvog organizovanog,masovnog kidnapovanja kosmetskih Srba,kada su 22.juna 1998.iz fabričkog kruga ugljenokopa "Belaćevac" albanski UČK teroristi prisilno odveli osmoricu belaćevačkih radnika.Njihova imena se još uvek nalaze na listi nestalih Srba,čija sudbina je i dalje nerazjašnjena.

Prvo organizovano kidnapovanje srpskih civila na Kosovu i Metohiji od strane albanskih terorista,dogodilo se 14. maja 1998.godine.Kidnapovan je Žarko Spasić iz Sibovca,vozač u rudniku „Belaćevac“.
I dok se tražilo,zahtevalo i apelovalo da se Žarko Spasić oslobodi i pusti,da se vrati svojoj porodici,već 22.juna počinju organizovana masovna kidnapovanja nedužnih srpskih civila.Usledilo je kidnapovanje osmorice belaćevačkih radnika,prilikom dolaska na posao,na obodu ugljenokopa.Sa njima je kidnapovan i Božidar Lempić iz Gojbulje kod Vučitrna,koji nije bio radnik EPS-a,ali se slučajno našao sa drugovima na putu za “Belaćevac”.

Toga dana su kidnapovani:Dragan (Mileta) Vukmirović iz Miloševa,rođen 4.januara 1958.godine;Zoran (Miroslava) Adžančić iz Miloševa,rođen 12. oktobra 1968. godine; Filip (Trifka) Gojković iz Kosova Polja, rođen 14. januara.1952. u Ajvaliji;Dušan (Spire) Adžančić iz Raskova,rođen 3.juna.1942.godine;Miroslav (Svetislava) Trifunović iz Vučitrna,rođen 5.juna 1955.godine;Marjan (Milana) Buha iz Prištine,rođen 18.januara 1948.godine; Pera (Velibora) Adžančić iz Raskova,rođen 13.oktobra 1970.godine i Srboljub (Ljubiše) Savić iz Gojbulje,rođen 19.juna 1971.godine.

Članovi porodica kidnapovanih radnika "Belaćevca",od predstavnika republičkih institucija,organa i organizacija i civilnog sektora koji se bave pitanjima nestalih i kršenjima ljudskih prava i dalje traže odgovore,nadajući se da će slučaj konačno biti rasvetljen.

PROFESORKA EKONOMIJE ŠAO BIN-HONG O TEORIJI SAMOUPRAVNOG EKONOMSKOG SISTEMA

Generalna — Autor snagakolektiva @ 13:16
 
Profesorka ekonomije Šao Bin-Hong sa Pekinškog univerziteta Čin Hua u emisiji RTS-a "Zamisli nezamislivo",iznela je zanimljiv podatak vezan za jugoslovensku teoriju samoupravnog ekonomskog sistema,naglasivši da je upravo NR Kina ovu teoriju implementirala u svoj ekonomski sistem:

"Tada 1978. godine,dok sam studirala u Beogradu,za nas je Jugoslavija bila bogata,moderna i napredna zemlja.Sledeće godine,naš najznačajniji ekonomista Sun Jefang otišao je u kratku posetu Jugoslaviji.Pre povratka,imali smo sa njim sastanak u ambasadi.Rekao nam je da je sjajno što studiramo ekonomiju,i da treba da se potrudimo da što bolje razumemo jugoslovensko iskustvo,praksu i teoriju te zemlje,da bi smo kada se vratimo u Kinu vredno radili na tome da za nekih 50 godina dostignemo nivo na kojem su danas Jugosloveni.

Te se godine u Pekingu formiralo udruženje koje je proučavalo Jugoslaviju.Novinari,istraživači,
prevodioci i drugi kadrovi,radili su na tome do 1982. godine.Pozvali su profesora Ekonomskog fakulteta iz Beograda da im održi predavanje o teoriji samoupravnog ekonomskog sistema.Tako smo učili.

Bila sam nedavno u Beogradu i videla most i druge projekte koje je jedna od naših građevinskih kompanija izgradila.Zvaničnici kompanije su mi ispričali da su i oni jugoslovenski đaci i da su još 1983. učili od jugoslovenskih građevinskih kompanija u Iraku."

Foto: RTS/Kina: Zamisli nezamislivo

Powered by blog.rs