Informativni bilten

05 Nov, 2021

UKRAJINA IMENOVALA BIVŠEG NEONACISTIČKOG PARAVOJNOG LIDERA ZA VIŠEG VOJNOG SAVETNIKA

Generalna — Autor snagakolektiva @ 12:20
 
Foto:Sputnjik 
 
Dimitrij Jaroš,bivši lider ukrajinske paravojne fašističke grupe "Desni sektor",poznat po svojim ekstremno desničarskim stavovima,imenovan je za savetnika glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje.On je ovu informaciju objavio na svom Facebook profilu pohvalivši se svojim novim poslom:

"Naredbom general-potpukovnika Valerija Zalužnog postavljen sam za savetnika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.Hvala na poverenju!Zajedno ćemo pobediti!",napisao je Dimitrij Jaroš.

Desni sektor nastao je 2013.godine kao konfederacija nekoliko radikalnih nacionalističkih grupa tokom nasilnih protesta na Majdanu u Kijevu koje je podržao Zapad.Jedna od osnivačkih grupa organizacije bila je "Tryzub",paravojna jedinica koju je pokrenuo Kongres ukrajinskih nacionalista,politička partija koja vidi idola u nekadašnjem nacističkom saradniku Stepanu Banderi.Kao šef "Tryzuba",Dimitrij Jaroš je izabran za vođu Desnog sektora.

Ova grupa je skrenula pažnju na sebe 2014.godine,kada su se njeni članovi uključili u nasilne proteste na Majdanu sukobivši se tada sa pripadnicima policije.Takođe se sumnja da Desni sektor stoji iza masakra u Odesi 2014. u kojem je više od 40 ljudi poginulo u požaru u gradskom Domu sindikata.

Grupi se takođe stavlja na teret širenje antisemitizma.Prema istraživanju Kanadskog odbora za imigraciju i izbeglice,koje je kasnije ponovo publikovano od strane "Refugee agency Refworld"-a pri UN,Desni sektor je bio umešan u incident u kojem su grafiti sa kukastim krstovima ispisani na spomenicima na jevrejskom groblju.Organizacija je odbacila ove optužbe.

Nakon događaja na Majdanu,kada je na nasilnim uličnim protestima srušena demokratski izabrana Vlada,oblasti Donjecka i Luganjska u istočnoj Ukrajini donele su jednostranu odluku o proglašenju nezavisnosti od Kijeva.Kao odgovor,Desni sektor se naoružava formirajući dobrovoljački bataljon za borbu protiv separatista.

Danas Dimitrij Jaroš zagovara stav da Ukrajina treba da isprovocira novi rat u Donbasu,i čak u tom smislu predlaže granatiranje zgrade opozicionog TV kanala 112,koja se nalazi u centru prestonice.

Lider neofašističke paravojne formacije,koji je takođe bio narodni poslanik u parlamentu,poznat je javnosti i po tome što je izrazito antiruski nastrojen.On redovno ponavlja propagandni stav vlasti u Kijevu da Moskva kontroliše separatiste u Donbasu.Dimitrij Jaroš je 2019. godine tvrdio da Kremlj planira da uništi Ukrajinu do 2024.,te pozvao na intenziviranje borbenih dejstava u Donbasu kako bi se neutralisale "kolaboracionističke promoskovske snage".

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs